14.7.07

"El món és un llibre bonic....

... que poc val per al que no sap llegir" Carlo Goldoni

Mentre viatjo em sembla molt plaent la lectura de textos referents a la història dels diferents llocs o a les anècdotes gaudides o patides per altres viatgers o a les llegendes que s'expliquen de generació en generació... submergir-se en la màgia de terres llunyanes...

Si volem endinsar-nos en aspectes més profunds de la vida dels habitants de la ruta de la Seda hi ha dues obres força complertes: "La vida en la Ruta de la Seda" (ed. Paidos, 2000) de Susan Withfield i el clàssic "La Ruta de la Seda. Dioses, guerreros y mercaderes" (Ed. Península / Atalaya, 2004) de Luce Boulnois .

En castellà, també són interessants alguns relats de viatgers com: "Viaje al silencio, por los caminos de Asia Central" (Ed. Alianza Editorial, 2004) de Francisco López-Seivane , "Sueños perdidos en la Ruta de la Seda" (Ed. Flor del Viento Ediciones, 2003) de Marc Morte, "Tras los pasos de Marco Polo" (Ed. B, 1998) de William Dalrymple , "Oasis prohibidos" (Ed. Peninsula 1999 - actualment esgotat-) d' Ella Maillart ,"El corazón perdido de Asia"(Ed. Peninsula 1998 - actualment esgotat- es pot trobar la versió anglesa a l'Ed. Penguin) de Colin Thubron, o "La Ruta de la seda. Viaje en solitario" (Ed. Entrelibros, 2005 - té dos toms-) de Bernard Ollivier .

En català, podem gaudir una bona estona amb "Des del llac del Cel: viatges pel Xinjiang i el Tibet" (Ed. Proa, 1999) de Vikram Seth, o "A la Xina amb bicicleta" (Ed. La Campana. 1997) de Gabriel Pernau, i a nivell científic la publicació "Asia, la ruta de les estepes" de la Fundació La Caixa, amb motiu de l’exposició del mateix nom que va tenir lloc l'any 2000. I en francès o en anglès, voldria destacar "Voyage au Pamir" de Jacques Gourchelon (Ed. Flammarion, 1998), i "Turquestan Solo: A journey through Central Asia" d'Ella Maillart (Ed. Tauris Parke Books, 2005).

Per acabar, i quant a narrativa històrica o a estudi històric recomenaria els meus tres favorits, una bona companyia pels dies de viatge:

- "Samarcanda" (Ed. Alianza Editorial, 2003) d'Amin Maalouf , una novel·la fascinant on es creuen la vida de tres personatges claus en la història de la Pèrsia medieval: el poeta, filòsof i astrònom Omar Jayyám, autor de les famoses "Ruba'iyyat", el gran visir Nizam el-Molik, i el fundador de la "secta dels assassins" Hassan Sabbah, una delícia de lectura...

- "Demonios extranjeros en la Ruta de la Seda" (Ed. Laertes, 1997) de Peter Hopkirk, una interessant narració de l'expoli estranger dels tresors de la Xina per aquella generació d'aventurers, espies, lladres o arqueòlegs de principis del segle XX.

- "La ruta de la Seda" (Ed. Ediciones Salamandra, 2004) de Colin Falconer , un relat situat a mitjan s. XIII i que ens porta per la ruta que uneix Jerusalem amb Mongòlia de la mà d'un frare dominic i un cavaller templari, missatgers d'un escrit del Papa de Roma per el Gran Khan. En resum, un descobriment de l'existència d'altres cultures i una reflexió sobre les pròpies creences i la tolerància.

1 comentari:

Ruben ha dit...

Hola!

Gracias a tu recomendacion me he comprado el libro Viaje al silencio.
Dentro de unos meses estare en Almaty con una beca ICEX y espero ir encantandome ya antes de llegar.

Un saludo,
Ruben